Ontdekkingen

De Auvergne is een prachtig vakantiegebied waar het hele jaar door voor iedereen wel iets valt te beleven. De typisch Franse dorpjes, de prachtige natuur en indrukwekkende cultuur, wijn en spijs… eigenlijk alles voor de sportieveling en/of genieter. Proef hier het echte Frankrijk!

Natuur

Wandelen en fietsen In het Park Livradois-Forez zijn honderden kilometers wandel- en fietsroutes


(mountainbiken/wielrennen). Waarvan 3 wande- lingen vanuit ons dorp vertrekken (en eindigen)! De fietsroutes zijn bij uitstek geschikt voor de fietser met een redelijke conditie en/of e-bike.

Motor en auto Wij hebben allebei motor gereden. Nu we hier zijn begint het weer te kriebelen. Wat een mooie, spannende, slingerende wegen met geweldige vergezichten!

Keten van de Puys  Deze beroemde keten omvat een reeks van 80 slapende vulkanen. De vulkanen van de Auvergne zijn een natuurlijke schat die uniek is in Europa. De al eeuwen lang slapende vulkanen behoren nog altijd tot de opmerkelijkste rariteiten in de regio. Eén van de mooiste uitzichten bevindt zich op de top van de vulkaan Puy de Dome en heeft de klassering Grand Site de France, op 1465 m hoogte.

Golfen De Auvergne telt tien 18 holes golfbanen die de afslag zeker waard zijn: bijvoorbeeld ‘spectaculair’ op de baan van Orcines (vlakbij Clermont-Ferrand)


in de schaduw van de Puy de Dome en ‘op z’n british’ op de greens van de oudste golfbaan in Vichy (Golf du Sporting Club de Vichy).


Unieke trein De Trein der Ontdekkingen, aan boord van een panorama- of stoomtrein treedt u het hart van het Regionale Natuurpark Livradois-Forez binnen, langs de gorges de la Dore.

Water

Zwemmen en spelen In de Puy de Dome zijn veel meren, rivieren en watertjes. Direct in onze omgeving kunt u zwemmen en zonnebaden in het plan d’eau van Cunlhat en in het Lac d’Aubusson d’Auvergne.

Vissen In de rivieren, meren en watervlakten van de Puy de Dome zwemmen 40 vissoorten. De koning der vissen is hier de forel. Hij is o.a. te vinden in de rivieren en beekjes van de Livradois-Forez.

Kanovaren In de rivier de Allier zijn er tal van mogelijkheden om een mooie tocht per kano te maken.


Cultuur
Het culturele erfgoed van de Auvergne is eenvoudig en overvloedig. Onder al die schatten is de romaanse

Abdij Issoire -365


kunst met 250 bouwwerken bijzonder goed vertegenwoordigd, wat het erfgoed van de Auvergne tot één van de rijkste in Europa maakt. Bijvoorbeeld de abdijkerk in Issoire of de basiliek Notre-Dame-du-Port (Werelderfgoed) in Clermont-Ferrand.

Markten en brocantes In de omgeving zijn tal van lokale weekmarktjes waar o.a. boeren uit de omgeving hun (h)eerlijke groenten, vlees en kaas aan de man brengen. Elke dag is er wel een ergens bij ons in de buurt.

La Route des Métiers (route van de oude ambachten) Langs de gehele Route des Métiers ontdekt u kastelen, monumenten en musea maar ook ambachtswerkplaatsen waar u nader kennis kunt maken met eeuwenoude technieken. Maak kennis met o.a. pottenbakkers, biologische landbouwers, een potloodmaker en een zeepatelier.

Musea Vele mogelijkheden tot bezoeken van musea o.a. Richard-de-Bas molen (Ambert) gewijd aan de


geschiedenis van het papier, het Messenmakerij museum in Thiers waar de herinnering aan zes eeuwen traditionele messenmakerij levendig wordt gehouden, het Michelin museum en het museum van


Hedendaagse kunsten in Clermont-Ferrand.

Kastelen De liefhebbers van geschiedenis kunnen hun hart ophalen aan de talrijke kastelen die in de middeleeuwen werden opgetrokken. U kunt de talrijke kastelen in de Auvergne bezoeken aan de hand van de Route Historique des Chateaux d’Auvergne. Onderverdeeld in 6 routes waarvan één speciaal gericht op de kastelen van Livradois-Forez!

Dorpen/steden Leuke dorpen ‘avec caractère’ in de directe omgeving zijn ondermeer het middeleeuwse dorp Billom bekend om z’n knoflook, Ambert met een grote weekmarkt waar de fourme d’Ambert natuurlijk goed te verkrijgen is, Cunlhat met z’n kleurrijke huizen, Courpiere, Thiers (messenstad), Vollore Ville, Usson, nmet het label ‘een van de mooiste dorpen van Frankrijk’ en Issoire. Iets verder weg, maar zeker de moeite waard, liggen het chique Vichy, één van de pittoreske, authentieke kuuroorden van de Auvergne en La Chaise Dieu met zijn beroemde abdij en in augustus het Festival voor


klassieke muziek. Daarnaast hebben wij Clermont-Ferrand binnen handbereik met zijn zwarte kathedraal, pittoreske straten met antiquairs en kunstgaleries en alle andere stadse geneugten!


Culinair

Kazen Met 5 AOC-kazen (Saint Nectaire, Cantal, Bleu d’ Auvergne, Salers en Fourme d’Ambert) en andere plaatselijke kazen kan de kaasliefhebber niet om de Auvergne heen.

Rundvlees en chacuterie De Auvergne heeft 3 runderrassen die bekend staan om hun malse, smakelijke vlees van uitstekende kwaliteit: de Charolais, de Salers en de Aubrac.
De kwaliteit van het magere vlees en het in de berglucht drogen hebben er voor gezorgd dat droge worst en ham uit de Auvergne een keurmerk hebben gekregen.

Wijn Er wordt al zeer lang wijn gemaakt in de Auvergne. Tot de 19e eeuw werden hier grote hoeveelheden uitstekende wijnen geproduceerd. Na de fylloxera-epidemie die de wijngaarden in het begin van de 19e eeuw decimeerde, pakt de Auvergne zijn bedrevenheid op dit gebied weer op.


Kaas en worst 365

De Cotes d’Auvergne en de wijnen uit Saint-Pourcain (de oudste wijngaarden van Frankrijk) ontwikkelen een assortiment met een vol aroma en een uitge-sproken karakter.


Water 109 grand crus! Van mineraalwater wel te verstaan. Met 109 bronnen heeft de Auvergne niet alleen de meeste mineraalwaters van Frankrijk maar ook van Europa. Maak naast heel bekende merken zoals Volvic en Vichy Célestins, ook kennis met minder bekende merken, bijvoorbeeld Rozana, Sainte-Marguerite, Chateldon of Arvie.

Kids

Forêt d’Aventure in Cunlhat. Een avonturen- parcours van boomtop naar boomtop!

Vulcania Een leuke en interessante uitstap met kinderen is het attractiepark Vulcania. Via ludieke attracties zoals rides en 5D-films ervaart u de duizelingwekkende krachten van de Aarde. In Vulcania wordt wetenschap een boeiend avontuur…!

Maak je eigen mes In messenstad Thiers kunnen kinderen vanaf 8 jaar mee doen aan een workshop waarbij zij hun eigen mes assembleren.


Foret d'aventure

Parc Animalier d’Auvergne Dit 25 hectare grote park biedt onderdak aan meer dan 300 dieren van de 5 continenten, die grotendeels leven op de Toppen van de Wereld.


Winteractiviteiten

’s Winters als er sneeuw ligt, kunt u in ons gebied ook verschillende winteractiviteiten ondernemen:

Langlaufen In de hele Auvergne zijn vele honderden kilometers loipes voor ski de fond zoals ze deze sport in Frankrijk noemen. Op korte afstand (vanaf ca. 20 autominuten) zijn in Les Crêtes du Forez (1015 / 1430m) 122 km langlaufpistes uitgezet: groen 16 km, blauw 32 km, rood 41 km en zwart 33 km. Het gebied is onderverdeeld in 4 sectoren, zo ligt le Brugeron/Camelot op ca. 20 autominuten met 14 km pistes. Dit gebied is verbonden met Col de la Loge met 48 km pistes.

Raquetten Ofwel: sneeuwschoenwandelen. Ervaar de natuur op een geheel nieuwe wijze. In het hierboven genoemde Les Crêtes du Forez zijn 20 km aan bewegwijzerde routes speciaal voor raquettes uitgezet. Het overweldigende witte landschap op een unieke wijze verkennen!


Bij terugkomst in onze chambres d’hotes kunt u lekker opwarmen en nagenieten bij de openhaard en aanschuiven aan onze table d’hote!

Raquetten


Skiën De 2 grotere skigebieden in de Auvergne zijn gesitueerd rondom de 2 hoogste bergmassieven. Massief Sancy (Super Besse met oversteek naar Le Mont-Dore; samen 85 km pistes) en Massief Du Cantal (Super Lioran; 60 km pistes). Beide gebieden liggen zo’n 1 ½ uur rijden van ons vandaan. Niet direct om de hoek maar goed te doen om een dagje (of vaker!) de latten onder te binden. Dichterbij (39 km, 35 autominuten) in de Haute Forez ligt skistation Chalmazel. Een kleiner gebied met 12 km pistes, geopend van december tot april, en sneeuwzeker door de aanwezige sneeuwkanonnen! Ook ideaal voor skieen met de kids.

En het skiën is natuurlijk perfect af te wisselen met andere sneeuwactiviteiten zoals langlaufen, raquetten en wandelen!